İŞARET DİLİ
TÜRK İŞARET DİLİ VE İŞARET DİLİ TERCÜMANLIĞI EĞİTİMİ
EĞİTMEN: BURAK BALOĞLU
UZAKTAN EĞİTİM
BELGE: MEB ONAYLI
İşitme kaybı yaşayan ya da iletişim engeli olan kişilerin, iletişim amacıyla kullandıkları dil; işaret dili olarak biliniyor. 1951 yılında ilk kez Dünya İşitme Engelleri Federasyonu’nda ele alınan bu dilin somut bir dil bilgisi kuralı yok. El ve mimikler aracılığıyla ortaya çıkan bir dil olması sebebiyle dünya çapında bir dil olma özelliği taşıyor. İşaret dili eğitiminde; işitme engelli bireyleri anlıyor, anlatıyor, gündelik yaşamı onlar için çok daha kolay yaşanabilir hale getirmeyi planlıyor aynı zamanda katılımcılarımızın da özel ve kamu sektöründe istihdam özelliğini arttıran bir biçimde meslek edinebilmelerini amaçlıyoruz.
İşaret Dili Eğitimi Nasıl Alınır
120 ve 200 saat süren işaret dili eğitimi vermekteyiz. İşaret dili eğitimi, uzaktan eğitim sistemi ve MEB sınavıyla kariyeriniz için önemli bir adım haline geliyor. işaret dili eğitiminde kurumsal kavramları da, öğrencilere uygulamalar ile birlikte veriyoruz. Böylece gündelik işaret dilleri de dahil olmak üzere, sağlık ve finans işaretleri üzerinde de duruyoruz. Tüm bu eğitimler; çeşitli görsel uygulamalarla da destekleniyor.
İşaret Dilini Herkes Öğrenmeli
Son yıllarda rağbet gören işaret dili eğitimi, birçok kurumsal firmanın da personellerinde aradığı bir özellik haline geliyor. İşaret dilini iyi bir şekilde öğrenmek kariyer planında önemli bir özellik olarak yer alıyor.
İşaret dili konuşma ve duyma engelli kişilerin kullandığı, el ve mimikler ile icra edilen global bir dildir. Her ülkede işaret dili aynı kabul görse de bazı kelimelerde farklılıklar bulunabilir. İşaret dili öğrenmek son yıllarda daha önemi bir uğraş oldu. Çünkü pek çok kurumsal firma işaret dili bilen personeller istihdam etmek zorunda. Özellikle konuşma ve duyma engelli kişilerin topluma kazandırılması ve kendi işlerini kendileri halledebilmesi için yapılan bu uygulama sayesinde binlerce kişi işaret dili öğrenci.
Mimik Kullanımı Önemli
özellikle heyecan verici bir konu hakkında konuşulurken, soru sorarken ya da kısa cevaplar verirken mimikleri kullanmak işaret dilinin temelinde yatıyor. Aslında yalnızca el hareketleri ile değil, mimikler ile bütünleştirilerek işaret dili konuşulabiliyor. Dolayısıyla işaret dili öğrenmek için işin uzmanı biri ya da birilerinden destek almak bu noktada son derece önemli. i işaret dili anlamında profesyonel eğitimcileri ile hizmet veriyor.
Kurumsal İşaret Dili
Her dilde olduğu gibi işaret dilinde de kurumsal kavramlar farklılık gösteriyor. Konuşma ve duyma engelli kişilerin hastanelerde, postanelerde ya da bankalarda işlerini daha kolay halledebilmeleri için bu kavramları bilen birileri ile muhatap olması gerekiyor. işaret dili kurumsal kavramları öğrencilere uygulamalar ile veriliyor. Finans, sağlık ve gündelik işaret dilleri çeşitli video, görsel ve uygulamalar ile kapsamlı olarak öğretiliyor.
İyi Bir İşaret Dili Eğitmeni Olmak İçin
İşaret dili öğretmek için yalnızca bilmek yetmiyor. Aynı zamanda sertifika sahibi olmak da gerekiyor. eğitim sonunda lisanslı sertifikalar sunuyor. Bu sertifikalar sayesinde iyi bir işaret dili eğitmeni olabilir ve sizlerde çeşitli kurum ya da kuruluşlarda eğitim verebilirsiniz.
İşaret Dilini İyi Bir şekilde Öğrenebilmek
Heyecanlı bir durumu anlatırken bile insanlar ellerini ve mimiklerini oldukça fazla kullanmaktadırlar. İşaret dilinde el hareketleri kadar mimiklerde önemlidir. İşaret dilini iyi bir şekilde öğrenmek ve kariyer planlaması yapabilmek için lisanslı sertifika sahibi olmak gereklidir. Tecrübe Eğitim Kurumları uzman kadroya sahip ve lisanslı sertifika verme yetkisine sahip bir kuruluştur. Verilen işaret dili eğitimi Uzman Emine TURGUT tarafından verilmektedir.
İşaret Dili Ders İçeriği
1.DERS ALFABE
2.DERS Aile ve Çevresi
3.DERS Vücudumuz
4.DERS Sağlık
5.DERS Ev, Ev Eşyaları
6.DERS Yiyecek ve içecekler
7.DERS Giyecekler ve Takılar
8.DERS Duygular
9.DERS Zaman ve Zaman Dilimleri
10.DERS Okul ve Eğitim
11.DERS Taşıtlar ve Trafik
12.DERS Bitkiler ve Hayvanlar
13.DERS Isıtma Araçları ve Yakacaklar
14.DERS Matematik Sayılar ve Ölçüler
15.DERS Meslekler
16.DERS Renkler
17.DERS Müzik ve Müzik Aletleri
18.DERS Spor ve Spor Klüpleri
19.DERS Yönler Hava ve Cografi Terimler
20.DERS İsimler Adlar
21.DERS Zıt Anlamlılar
22.DERS Fiiller
23.DERS Sıfatlar
24.DERS Günlük Konuşma ve Soru Cümleleri
25.DERS Deyimler
26.DERS Örnek Cümleler
27.DERS Türkiye'nin İlleri
28.DERS Devletler
29.DERS İşaret Dili Morfolojisi ve Ekler
Kimler Katılabilir?
120 saatlik işaret dili sertifikası için;
– En az okuryazarlık seviyesinde diploma sahibi olanlar,
– MEB Onaylı İşaret Dili Sertifikası almak isteyenler,
– İşaret Dili ile ilgili kendini geliştirmek isteyenler,
– İşaret dilini mesleki hayatında (eczane, adliye, okul, hastane, tüm kamu kuruluşları ve bakanlıklar… vb.) kullanmak isteyenler,
-Kendi yetenekleri doğrultusunda işitme engelliler ile iletişim kurup yardımcı olmak isteyenler,
– Engelliler ile ilgili projelerinde işitme engelliler ile konuşabiliyor olmak isteyenler katılabilir.
200 saatlik İşaret Dili Tercümanlık ve Eğitmenlik sertifikası için;
– En az 2 yıllık Yüksekokul veya 4 yıllık fakülte mezunu olanlar,
– 120 saatlik MEB işaret dili eğitimini tamamlayarak, bu eğitimlerini geliştirmek isteyenler,
– Türkiye’nin her yerinde ister özel ister devlet kadrosunda Tercüman veya Eğitmen olarak görev almak isteyenler,
– İşaret diline başlangıç yapmış ve çok iyi derecede, ileri seviyede öğrenmek isteyenler,
– Özel Eğitim Bölümü okuyanlar, (Özellikle İşitme Engelliler Öğretmenliği Bölümünü tercih edenler)
– İşitme engelliler ile hem çok hızlı hem de kolay yoldan iletişim kurmak isteyenler katılabilir.
Gerekli Belgeler
120 saatlik işaret dili sertifikası için;
– En son mezun olunan okul diploması
– 2 adet vesikalık fotoğraf
– Nüfus Cüzdanı Fotokopisi